Személyiségünk és stílusunk

Személyiségünk és stílusunk

Extrovertált vagy introvertált?

Amilyen a személyiségünk, olyan a stílusunk? Extrovertáltak, vagy introvertáltak vagyunk? Személyiségünk ezen orientációja megjelenik szokásainkban, viselkedési, öltözködési stílusunkban is?

A külvilág értékei és visszajelzései hatnak ránk vagy inkább a belső szubjektumunk meghatározó a környezet észlelésének válaszreakcióiban?
Amennyiben extrovertáltak vagyunk, energikusan élünk. Kedveljük a színes társasági életet, pezsgünk, pörgünk, jövünk-megyünk. Jung szerint extrovertáltként elbűvöl bennünket a külvilág, az eszméket és az értékeket mind a környezetünktől várjuk. Az elvárásoknak is inkább igyekszünk megfelelni, mint ellentétes párunk az introvertált személy. Szeretjük gondolatainkat érzéseinket másokkal megosztani, s sokszor hamarabb beszélünk, mint gondolkodunk.

Extrovertált személyiségként ennek megfelelően a külsőségekre is sokat adunk. Szeretjük követni a divatot, figyelni, hogy mások hogy öltözködnek, milyen trendi bútorokkal és kiegészítőkkel varázsolják át környezetüket. Az éppen aktuális divat alakítja stílusunkat, a beszéd, öltözködés, de akár a zenei ízlés tekintetében is. Szinte szívjuk magunkba a külvilág változásait s így változunk mi is. A ruhák, táskák, hajszín és forma tekintetében akár az extrém, az átlagostól kirívó stílusjegyeket is tükrözhetünk, hiszen mi is szeretünk hatni környezetünkre s figyeljük is a hatást, értékeljük azt, majd újra alakítjuk, ha nem megfelelőnek ítéljük.

Hajlamosak vagyunk kapkodni és gyakran mások határait figyelmen kívül hagyni. A késleltet válaszoktól képesek vagyunk szenvedni, hiszen ezeket mind úgy éljük meg, mint toporgást, ácsorgást. A türelem sem az erősségünk közé tartozik, inkább az „adj uram isten, de rögtön” attitűd jellemez bennünket.
Introvertáltként nem a külső világ hat viselkedésünkre, stílusunkra, hanem a belső szubjektív tényezőnk határozza meg, hogyan nézünk a környezetünkre.  Jellemzően nem akarunk másoknak megfelelni, inkább saját elképzelésünk a fontos. Hamarabb gondolkodunk, és később beszélünk.
Előfordulhat, hogy emiatt akár félreérthetnek bennünket. A külvilág értékelése belső szubjektív módon történik, jellemző ránk, hogy többször inkább befelé fordulunk és elmélkedünk.

Stílusunk is ezt tükrözi. Kevéssé hat ránk az aktuális divat, inkább a kialakult saját stílusunkat képviseljük, ha ez éppen egybe esik az aktuális trenddel, akkor trendik is lehetünk. A külvilág sok-sok ingere stresszkeltő lehet ránk, s ilyenkor szívesen húzódunk vissza csigaházunkba, hogy megnyugvást találjunk. Érzelmeinket erősen megéljük, a sugallatainkat, intuíciónkat megértjük.

Ezek a beállítódások természetesen hangsúlyi eltolódások, mindannyian tudunk extrovertáltan vagy introvertáltan viselkedni, leginkább különböző helyzetek, hangulatok, események váltják ki belőlünk egyik vagy másik viselkedési jellemzőket.

Az oldal elejére