Újrakezdők...

Párkapcsolati újrakezdés

...avagy az „érett” párválasztás

Nálunk is egyre nagyobb a válások száma, ami az újrakezdők, párkeresők számát egyértelműen növeli. Olyannyira, hogy korosztályonként külön „kasztként” is kezelik őket.

Vannak a harmincasok, negyvenesek, ötvenesek és még sorolhatnánk a társkereső csoportokat. Természetes vágy, hogy szeretnének ismét párkapcsolatban élni, de mennyire boldogulnak vajon az egyre játszmásabb, újszerű ismerkedései technikákat, trükköket és értéket képviselő világban?

Kifejezetten az érettebb korosztály számára már léteznek igényes szórakozóhelyek, klubok, „csak nekik, csak ott” külön programok szerveződnek. A jól ismert Fortuna Party-n, mint a 80-as 90-es évek tízen és huszonévesei, immáron családanyaként és családapaként, vagy újra singliként, mingliként éljük át a régi érzéseket, melyben a funky ritmusa, a jól ismert zenei repertoár segít. Időutazást teszünk, visszaröppenünk a húsz évvel ezelőtti életérzésünkhöz.

Találkozhatunk a „régi arcokkal”, s jókedvűen konstatálhatjuk, hogy senki nem változott; aki akkor a táncparkett ördöge volt, az most is ugyanúgy járja, s aki inkább a bárpultot támasztók közé tartozott, az ma is ugyanott található meg. Az újratalálkozás során felidézhetjük a közös múltat, s ki tudja talán egy lehetőséget is teremt az új párkapcsolatok kialakulásához.

Ezen kívül szakmai közösségek, jogászok, orvosok, bankosok szerveznek nívós programokat és igyekeznek lehetőséget teremteni a szórakozásra. Igény teremtődött, s a válasz megérkezett, melyet ki-ki saját ízlése szerint vehet igénybe.
A kívánalomra a gombamód szaporodó társkereső irodák, klubok is válaszolnak, s a diszkrét keresés mellett színes, kulturális, sport vagy születésnapi partykat szerveznek, ahol, mint klubtagok kedvünkre ismerkedhetünk egymással.

Természetesen ne feledkezzünk meg az online társkeresés rejtőzködő szereplőiről, ahol a személyiség álarca különböző izgalmas viselkedést, érzelmi játszmát enged meg. Kinek mi fér bele virtuális életébe, virtuális felelősségvállalásába. Nagyfokú a bizalmatlanság s a több évig tartó stabil párkapcsolatunk után – mint az ismerkedést újra tanulók –, néha fejvesztve menekülünk vissza csigaházunkba, újra erőre kapni, s megfigyelni, megtapasztalni mi is zajlik a számunkra ismeretlen világban.

De a bizonytalanság mellett elkaphat bennünket is a játékszenvedély, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy a virtuális fantázia világában idegen játékosokkal érzelmi és szexuális játékok mellett valódi érzéseket generálunk, függőkké válunk, amely sok esetben addigi személyes életterünkre, munkánkra is hatással van.

Amíg virtuális életünk megnyílik, kitágul, addig – ha nem kontroláljuk megfelelően az internetbarátainkra szánt időt –, valós személyes kapcsolataink ellaposodnak, s az addigi emberi életünk unalmassá tűnhet a látszólagos világunkba átélt, de valódi izgalmakkal teli, flörtökkel és játszmákkal szemben. Semmi nem garantált itt sem, ahogy máshol sem. Utazunk, megállunk és próbálkozunk, vagy bejön, vagy nem, megyünk tovább. Nincs garancia. Találkozunk kedves csalókkal, kíváncsiskodókkal, füllentőkkel. Rengeteg a kalandor a komoly társkeresők mellett, így az ismerkedés csapdáit nem úszhatjuk meg.

De ne keseredjünk el, hiszen a csalások a csalókat minősítik, s nem bennünket. Legyünk résen, s fejlesszük emberismeretünket egy olyan világban, ahol csak úgy nyerhetünk, ha mi önmagunkat adjuk és tisztességesek maradunk

Az oldal elejére