Nőies nő

Nőies nő

Mitől nőies egy nő?

A nő a férfit keresi, a férfi pedig a nőt… Igen ám, de a Nő a férfias férfit keresi és a Férfi a nőies nőt. Hogyan is határozhatnánk meg, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek jellemzik a nőies nőt?

Vajon melyek azok az alapvető női értékek, amelyek vonzóvá tesznek Bennünket, s ami alapján elnyerhetjük a Nőies Nő címet?

Mióta élünk Nők vagyunk; zsigereinkben, ösztöneinkben, érzésvilágunkban. Manapság egyre inkább divatos kifejezés és jelző az „Igazi nő”, a „Nőies nő”. De mit jelent? Mikor mondjuk egy nőre, hogy Igazi nő, hogy Nőies nő?

S vajon miért van szükségünk arra, hogy egyre inkább hangsúlyozzuk a női értékeket? Talán azért mert a világunkban a túléléshez gyakran a férfias harc, a dominancia szükséges? A nők ma már ugyanúgy vezetők, irányítók a munka világában, mint a férfiak. Vajon képesek vagyunk-e megtartani a versenyben nőiségünk lényegét?

Inkább érzelmeink vezérelnek, mintsem a ráció és a logika. Lelkünk befogadó és megbocsátó, megjelenésünk természetes velejárója a mosoly, amely kedvességünket sugározza. Érzékenyebben reagálunk az erőszakos jelenségekre, könnyebben sírjuk el magunkat egy-egy megrázó jeleneten, eseményen.

A nő érez, s míg a férfi tettekben fejezi ki szeretetét, mi nők szeretjük szavakban is kifejezni mindazt. Érzelmi biztonságot adunk születendő gyermekeinknek s a mellettünk lévő férfinak. Míg ő harcol és küzd, addig mi csacsogva, s mélyeket hallgatva támogatjuk, segítjük őt és egymást. Női erény a gondoskodás, lágyság, figyelem, az intuíció.

Az igazi nő akkor is nő, ha nincs mellette férfi, jól érzi magát a bőrében, szereti és szépnek látja alakját, s az egyszer szomorú s máskor vidám önmagát. Nőiességünk belülről fakad, így nem számíthatnak az idő ráncai, a fáradt bőr, a szoptatástól megereszkedett női mell.

Nőként harmóniában élünk önmagunkkal, az idő nem fog ki rajtunk, belső tartásunk erőt ad.  A nő életet adó, gondoskodó és figyelmes.

Folyamatosan válunk nővé, nőlétünket az évek hosszú során tanuljuk, s a lélektani mérföldkövek nagy átalakulásokat hoznak számunkra. Kislányként a konyhában sütünk édesanyánkkal, az ő tűsarkúiban egyensúlyozunk balerinaként. Nagylányként a női működés ritmusa ciklikusan befolyásolja életünket, egyre jobban megismerkedünk testünk és lelkünk működésével, összefüggéseivel. Szerepeink az évek során kiegészülnek, feleségek leszünk, édesanyákká s végül drága nagymamákká válunk. Mindeközben megőrizzük nőiségünk esszenciáját.

S hogy mennyire számítanak a külsőségek? A szép bőr, a smink, a csinos, formás alak és a jól ápoltság?  Mennyire számít a nő viselkedésének megnyilvánulása?  Külsőnk és belsőnk kölcsönhatásban van, kisugárzásunk meghatározó, önmagában egyik sem állja meg a helyét. A csinos nő férfiasan agresszív viselkedéssel nem lehet a Nőies nő, de egy szelíd, állhatatos nőt sem nevezhetünk Igazi nőnek, elhanyagolt külsővel.

„A nő szépsége nem az arcápolásból ered. A nő igazi szépsége a lelkéből tükröződik. Az a törődés, amit szerető szívvel ad és a szenvedély amit mutat.” (Audrey Hepburn)

Az oldal elejére