Csináljunk fesztivált!

Fesztiválhatás

Fesztiválhatás a szupervizor szemével

Mitől jó egy fesztivál? Hogy sokan vagyunk, közös élményeink lesznek? Közösséget és hagyományt teremtünk azonos érdeklődésünkkel? Együtt tombolunk kedvenc együttesünkre?

Valószínűleg ezek a tényezők mind, mind hozzájárulnak, hogy a „Fesztivál kultúra” egyre inkább fejlődik, s a régi helyi ünnepségek komoly programokká, nevezetes kulturális eseményekké nőtték ki magukat.

 

Sziget, Volt, Művészetek völgye és a többiek. Minőségi tömegszórakozás egész nyáron. Egy központi helyen koncentráltan gyűlünk össze azokkal, akik azonos stílust, értékeket, szolgáltatásokat kedvelnek. Mondhatni, hogy egy kulturális tőzsdén találjuk magunkat, ahol vevőként válogathatunk a zenei, gasztronómiai, és különböző kiállítási rendezvények programjaiból.

Több éve már, hogy a magyar fesztiválok nemzetközivé nőtték ki magukat. Gondoljunk csak a „Szigetre” vagy akár a Volt- ra, ahol sátrat verünk a fesztivál idejére. Ismerkedünk, beszélgetünk, közös élményeket gyűjtünk, nemzeti kultúrák cserélődnek, kavarodnak. Főként a fesztiválon élő fiatalabb generáció számára buli minden mennyiségben a rendezvény! S mi csináljuk immáron a fesztivált! A kulturális élményszolgáltatás tömegeket mozgat meg. Egy helyre táborozunk le és egy helyre érkeznek a színes, izgalmas programok, amelyekből kedvünkre válogathatunk.

Nagyszabású rendezvények során egyfajta lelki fertőzést élhetünk át. A tömeglélektan, a kollektív tudat hatásai és törvényszerűségei érvényesülnek. Főként zenei fesztiválokon jellemző, hogy a ritmus, az együtt énekeltetés, az együtt örülés s az együtt extázis érzelmeinket felkorbácsolja, szellemileg és érzelmileg átlényegülünk s a kollektív érzelmi állapot, a közösségi öröm erősen tart össze bennünket. Az azonos pontra irányuló szeretetdömpingünk továbbburjánzó hatása a mindenki szeret, mindenkit érzése.

A tömeg, a sokaság mindig több mint az egyének összessége. Más viselkedést, más tudatalatti hatást eredményez. A tömeg egyszerre mozgását az egyén tudattalanja vezérli. Ilyenkor elveszíthetjük józan ítélőképességünket, gondolkodásunkat. Érzelmeinket befolyásolhatja mások jelenléte, valós vagy képzelt viselkedése.

A több napig tartó fesztiválok közösséget teremtenek, a valahová való tartozás lelki igényét kielégíthetik. Az érzelmi telítettség, a gondoktól, a hétköznapoktól való elszakadás, a felhőtlen boldogság érzését eredményezheti. Énünk gyermeki aspektusa felerősödik, s a fesztiválok fergeteges programjai az „itt és most” megélésével hatnak öröm és boldogsághormonjainkra.  
Ha lehetséges, élj meg egy élményt, és ne rögzítsd semmilyen szóval, mert azzal leszűkíted! (Osho)

Az oldal elejére